Matspjälkningskanalen (rättad version)

Detta är ostmackans matväg.

Det första som händer är att ostmackan sönderdelas i munnen. Sedan blandas den sönderdelade ostmackan med saliv så att det enklare kan sväljas ner i matstrupen. I salivet finns det något som kallas för amylas och det delar kolhydraternas stärkelse till druvsocker, alltså är amylas en enzym. När maten sedan har sväljts ner genom matstrupen kommer den ner till magsäcken. Matstrupen är runt 25 centimeter lång och format som ett rör. Längst upp på matstrupen finns svalget och längst ner fortsätter den via magmunnen ner till magsäcken.

Mellan magstrupen och magsäcken finns något som kallas för magmunnen.

Det får plats med hela 1,5 liter föda i magsäcken! Magsäcken har också en viktig funktion inom matspjälkningskanalen, nämligen att bearbeta maten till en lös massa innan de övergår till tolvfingertarmen. I magsäcken finns det saltsyra och ett enzym som kallas för Pepsin, pepsin sönderdelar protein i mindre delar. Magsäcken knådar och blandar maten med magsaften som innehåller saltsyra och enzymet pepsin.

Sedan överförs de till tolvfingertarmen som är tunntarmens första del. Tolvfingertarmen har fått sitt namn genom att den är lika lång som som tolv fingrar i bredd. Tolvfingertarmen är formad som en hästsko. Men däremot pressas maten efter några timmar från magsäcken i tolvfingertarmen. Det flöder också ut galla genom tolvfingertarmen via gallgången från gallblåsan. Gallan för med sig enzymer,gallsalter, bilirubin för vidare sönderdelning av ostmackan.

Tunntarmen är hela fem meter lång och tunntarmen utgör också den längsta delen av matspjälkningskanalen. Inom tunntarmen blandas ostmackan tillsammans med tarmsaft. I tunntarmen avslutas all nedbrytning av mackan och av alla kolhydraterna så bildas det druvsocker. Och av proteinerna bildas det aminosyror. Det övriga Fetterna blir däremot till glycerol och fettsyror.

Tjocktarmen är en och en halv meter lång. Tjocktarmen är också en del utav den sju meter långa mag-tarmkanalen. Tjocktarmen tar emot en till två liter nedbrytningsprodukter varje dygn och de stannar i tjocktarmen upp till tio timmar!

Man kan säga att tjocktarmen är en fortsättning utav tunntarmen. Tjocktarmen suger också  upp vissa salter. Det som händer i tjocktarmen är att vattnet utav ostmackan sugs upp och då blir resterna av ostmackan fastare. Sedan efter ungefär ett dygn måste man tömma ut ostmackan för att få i sig ny mat och energi. Och då åker ostmackan ner till ändtarmen. I tjocktarmen tas vatten upp av slemhinnans celler. Sedan lämnar kroppen resten till avföringen.

I ändtarmen töms saker och ting som kroppen inte har behov av. Alltså för att det skall fungera krävs ett samspel mellan spontana reflexer och viljan. Vi kan ibland också skjuta upp tarmtömningen till ett senare tillfälle. Men ifall man gör det allt för ofta kan det påverka det naturliga reflexsystemet och i värsta fall kan det också upphöra att fungera.

Det finns också ett organ i kroppen som heter blindtarmen. Den är ungefär tio centimeter lång och har ett hängande utskott som kallas för ”blindtarmens maskformiga bihanget”. I bihanget kan det bli inflammerat och orsaka svåra magsmärtor som kallas för ”blindtarmsinflamation”. Men däremot har inte blindtarmen någon funktion kroppen. Många brukar vara tvugna att operera bort blindtarmen eftersom man kan ha blivit inflammerad.

Källor:

Biologi boken

http://www.mimersbrunn.se/Kroppens_organ_4332.htm

http://www.kosten.nu/kroppens-muskler/

http://www.magotarm.se/diagnoser-tillstand/matsmaltningskanalen/

http://www.1177.se/Skane/Tema/Kroppen/Matsmaltning-och-urinvagar/Matsmaltningsorganen/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Matspjälkning

Lämna en kommentar